7 tips για Σωστή Συντήρηση και Εύκολη Μεταπώληση

Για πολλούς είναι απλώς το απαραίτητο μεταφορικό μέσο. Για άλλους είναι η προέκταση του εαυτού τους, ένα φετίχ που δύσκολα θα καταλάβει ο «απλός» ο κόσμος.

Όπως και να έχει, είτε ανήκεις στη μια ή στην άλλη κατηγορία (ή και κάπου στο ενδιάμεσο) το αυτοκίνητο είναι ένα από τα πιο ακριβά και σύνθετα περιουσιακά στοιχεία που έχεις στην ιδιοκτησία σου. Αυτός και μόνο είναι βασικός λόγος για να το προσέχεις!

Με τη σωστή συντήρηση, όχι μόνο κρατάς τη μεταπωλητική του αξία ψηλά, αλλά επεκτείνεις και τη διάρκεια ζωής του! Έτσι κερδίζεις διπλά! Μέσα από τους ελέγχους της Spotmechanic έχουμε δει μεταχειρισμένα αυτοκίνητα να πωλούνται έχοντας «πάνω» τους εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα και έχουμε δει και περιπτώσεις με ελάχιστα χιλιόμετρα, που λόγω κακής κατάστασης/συντήρησης μένουν στο «ράφι».

Πως λοιπόν θα επεκτείνεις τη «ζωή» του αυτοκινήτου σου; Πως θα αυξήσεις τη μεταπωλητική του αξία; Διάβασε τα 7 tips που συγκεντρώσαμε και μάθε πως θα το καταφέρεις!

1. Πρόλαβε το κακό!

Είτε παρατηρείς ότι το αυτοκίνητο σου παρεκκλίνει από την πορεία του, είτε ακούς κάποιον παράξενο θόρυβο με την ενεργοποίηση του A/C, «τρέξε» στο συνεργείο! Έλεγξέ το όσο πιο σύντομα γίνεται και επιδιόρθωσε το φαινομενικά μικρό πρόβλημα. Σε κάθε άλλη περίπτωση, αυτό ενδέχεται να πάρει έκταση και το κόστος επισκευής του να είναι πολύ μεγαλύτερο από όσο θα ήταν στην αρχή. Προλαβαίνοντας το «κακό», μόνο κερδισμένος μπορείς να βγεις!

2. Τα service πρέπει να γίνονται στην ώρα τους!

Αν θέλεις να αυξήσεις το προσδόκιμο ζωής του αυτοκινήτου σου, πρέπει να είσαι συνεπής στα service. H αλλαγή λαδιών, η αντικατάσταση των φίλτρων και η συμπλήρωση των υπόλοιπων υγρών από τα οποία εξαρτάται ο κινητήρας σου, πρέπει να γίνονται στα χρονικά διαστήματα που προτείνει ο κατασκευαστής (συνήθως κάθε 15.000 χλμ)! Έτσι αποφεύγεις το ρίσκο να προκαλέσεις κάποια σοβαρή βλάβη λόγω αμέλειας, ενώ παράλληλα έχεις ένα χρονικό και οικονομικό πλάνο για τις μελλοντικές ανάγκες του κινητήρα.

Φυσικά, είναι πολύ σημαντικό να καταγράφονται όλες οι εργασίες στο βιβλίο service, κυρίως για τη δική σου διευκόλυνση αλλά και για να μπορείς να αποδείξεις μελλοντικά σε κάποιον ενδιαφερόμενο αγοραστή ότι ήσουν ένας σοβαρός και υπεύθυνος ιδιοκτήτης. Αυτή η συνέπεια θα αυξήσει και τη μεταπωλητική αξία του αυτοκινήτου σου!

3. Η σωστή πίεση στα ελαστικά

Το αυτοκίνητο πρέπει να πατάει σε ελαστικά φουσκωμένα σύμφωνα με την πίεση που ορίζει ο κατασκευαστής! Αυτήν θα τη δεις είτε στο εγχειρίδιο του αυτοκινήτου, είτε στο ταμπελάκι που υπάρχει στην κολόνα ανοίγοντας την πόρτα του οδηγού, είτε πίσω από το καπάκι του ντεπόζιτου της βενζίνης! Τα λάστιχα που έχουν τη σωστή πίεση βοηθούν το αυτοκίνητο να «κυλάει» στο δρόμο ξεκούραστα και δεν επιβαρύνουν κάποια μέρη του, όπως π.χ τα φρένα. Παράλληλα βελτιώνουν σημαντικά την κατανάλωση καυσίμου, το κράτημα του αυτοκινήτου αλλά και την ασφάλεια των επιβατών.

4. Κράτα το καθαρό!

Οι κουτσουλιές που μένουν πάνω στις λαμαρίνες για καιρό, τα άλατα, η σκόνη και η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο αποτελούν τις βασικότερες απειλές για να ξεθωριάσει το χρώμα του αυτοκινήτου σου, να θαμπώσει και να αποκτήσει στίγματα. Αντίστοιχα, καθαρίζοντας συχνά το εσωτερικό, εξουδετερώνεις τα επιβλαβή βακτήρια που συσσωρεύονται στις επιφάνειες, όπως στο τιμόνι, την ταπετσαρία κλπ τα οποία προκαλούν ένα δυσάρεστο και δύσοσμο περιβάλλον για τους επιβάτες!

Έτσι λοιπόν, μπορείς να παρατείνεις τη «ζωή» του εσωτερικού του αυτοκινήτου σου, αλλά και να αυξήσεις τη μεταπωλητική του αξία, εφόσον αποφασίσεις να το αλλάξεις. Σκέψου σαν αγοραστής, κανείς δεν θα ήθελε να αγοράσει ένα βρόμερό και απεριποίητο αυτοκίνητο. Βάζω στοίχημα, ούτε και συ!

Μάθε πως να επαναφέρεις τη μυρωδιά της «καινουργίλας» στο αυτοκίνητό σου!

5. Ο κινητήρας θέλει ζέσταμα!

Ένας σημαντικός παράγοντας που προκαλεί φθορά στον κινητήρα είναι το «ζόρισμα» που του επιβάλλουμε όταν είναι ακόμα «κρύος». Σε αυτό το σημείο πρέπει να εξασκήσουμε λίγο την υπομονή μας και να μην πατάμε αμέσως φουλ γκάζια, ιδιαίτερα αν το αυτοκίνητο διαθέτει τούρμπο! Καλό είναι πριν ξεκινήσουμε να δώσουμε λίγο χρόνο στον κινητήρα να ζεσταθεί για να έρθει το λάδι στην σωστή θερμοκρασία. Αν παρ’όλα αυτά δεν έχουμε χρόνο, ξεκινάμε και απλώς οδηγούμε με φροντίδα και προδέρμ για τα πρώτα 5-10 λεπτά.

6. Αποδέξου τις δυνατότητες του αυτοκινήτου!

Μπορεί να φαντασιώνεσαι ότι κάποια μέρα θα γίνεις ο επόμενος Colin McRae, αλλά όπως και να το κάνουμε, το αυτοκίνητό σου δύσκολα μετατρέπεται από τη μια στιγμή στην άλλη σε αγωνιστικό Subaru Impreza. Τα απότομα φρεναρίσματα, οι βίαιες εκκινήσεις και οι είσοδοι στις στροφές με τις τρεις ρόδες επιβαρύνουν πολύ τη λειτουργία του αυτοκινήτου και μειώνουν τη διάρκεια ζωής του. Ο τρόμος που προκαλείται στους υπόλοιπους οδηγούς είναι δεδομένος. Επομένως, αν θέλεις το αυτοκίνητο να μην «γεράσει» γρήγορα, δείξε του σεβασμό και οδήγησέ το έχοντας πλήρη επίγνωση των δυνατοτήτων του.

7. Διάβασε καλά το manual του αυτοκινήτου σου!

Τα προηγούμενα 6 tips εφαρμόζονται σε όλων των ειδών τις μάρκες και τα μοντέλα αυτοκινήτων. Το δικό σου αυτοκίνητο όμως έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις, γι’αυτό και συνοδεύεται με το δικό του «βιβλιαράκι» ή αλλιώς, εγχειρίδιο συντήρησης. Πάρε λοιπόν το χρόνο σου και διάβασέ το! Θα σε βοηθήσει να καταλάβεις ακριβώς πως να διατηρήσεις το όχημα σε τέλεια κατάσταση και συν τοις άλλοις θα ξέρεις άλλα βασικά πράγματα, όπως για παράδειγμα τι βενζίνη να του βάζεις, τις προδιαγραφές του λιπαντικού και την πίεση που πρέπει να έχουν τα ελαστικά. Για να μην εξαρτάσαι από κανέναν!

Με τα παραπάνω 7 tips μπορείς να κρατήσεις το αυτοκίνητό σου υγιές και δυνατό για πολλά χρόνια και όταν έρθει η ώρα να το πουλήσεις, να μην δυσκολευτείς καθόλου! Και όταν αποφασίσεις να αγοράσεις κάποιο μεταχειρισμένο, για να μάθεις τι συμβαίνει φώναξε έναν μηχανικό μας ή δες τα ελεγμένα αυτοκίνητα ιδιωτών της Spotawheel!

Πηγή: https://blog.spotmechanic.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

1 × 2 =