Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης, πότε την χρησιμοποιούμε?

 • Η οδήγηση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) απαγορεύεται σε όλα τα οχήματα. Επιτρέπεται μόνον στα οχήματα επείγουσας ανάγκης, δηλαδή το ΕΚΑΒ, την Πυροσβεστική και την Τροχαία καθώς και στα ειδικά οχήματα οδικής ασφάλειας και συντήρησης των αυτοκινητοδρόμων και οδών ταχείας κυκλοφορίας.
 • Η στάση στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Γενικά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η οδήγηση και η στάση στη ΛΕΑ είναι επικίνδυνη για εσάς και το όχημά σας.

 

Θυμηθείτε! Μία στις δέκα συγκρούσεις προκαλούνται από αυτοκίνητα σταματημένα στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης!!

 

 

Πότε να σταματήσετε στη ΛΕΑ;

Μόνο στις παρακάτω 3 περιπτώσεις:

 1. Αν το αυτοκίνητό σας έχει πάθει βλάβη
 2. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης
 3. Αν σας σταματήσει η Τροχαία
 1. Στην περίπτωση βλάβης του αυτοκινήτου σας
 • Μόλις αντιληφθείτε ότι το αυτοκίνητό μας έχει κάποιο πρόβλημα, βγείτε από τον αυτοκινητόδρομο στην πλησιέστερη έξοδο και αφού σταματήσετε με ασφάλεια, καλέστε την οδική σας βοήθεια.
 • Αν πρέπει να σταματήσετε αμέσως, μπείτε στη ΛΕΑ και σταματήστε με αναμμένα τα αλάρμ.
 • Παρκάρετε όσο πιο δεξιά μπορείτε στη ΛΕΑ, και όσο το δυνατόν πιο κοντά σε μία από τις συσκευές επείγουσας ειδοποίησης, αν εντοπίσετε μια κοντά σας.
 • Εάν το όχημά σας είναι σε θέση να κινηθεί, οδηγήστε το σε σημείο του δρόμου όπου υπάρχει δεξιά στηθαίο ασφαλείας και σταθμεύστε.
 • Μη μένετε ποτέ μέσα στο αυτοκίνητό μας, αλλά βγείτε από τη δεξιά πόρτα του συνοδηγού, περάστε το στηθαίο ασφαλείας και σταθείτε πίσω από αυτό.
 • Μην επιχειρείτε ποτέ να επισκευάσετε οι ίδιοι τη βλάβη.

 

Καλώντας σε βοήθεια

 • Χρησιμοποιήστε είτε το κινητό σας τηλέφωνο για να καλέστε την υπηρεσία του αυτοκινητόδρομου (1866 στην περίπτωση της Αττικής Οδού) είτε την πλησιέστερη συσκευή επείγουσας ειδοποίησης
 • Δώστε με σαφήνεια το στίγμα σας (αν βρίσκεστε στην Αττική Οδό, αναζητήστε την πράσινη πλευρική μικρή πινακίδα και αναφέρετε τα στοιχεία που αναγράφει, έτσι ώστε να σας εντοπίσουν άμεσα.)

Περιμένοντας τη βοήθεια

 • Βεβαιωθείτε ότι όλοι οι επιβάτες του σταματημένου οχήματος έχουν βγει από αυτό και περιμένουν έξω από το στηθαίο ασφαλείας. Σε περίπτωση που κάποιο άτομο (π.χ. ηλικιωμένο) δεν μπορεί να βγει από το όχημα, παραμένει στη θέση του με τη ζώνη ασφαλείας δεμένη.
 • Τα κατοικίδια θα πρέπει να παραμείνουν μέσα στο αυτοκίνητο.
 1. Έκτακτη ΑνάγκηΑν έχετε εμπλακεί σε σύγκρουση, μετακινήστε εάν είναι δυνατόν το όχημά σας στη ΛΕΑ και ακολουθήστε τις παραπάνω οδηγίες για να καλέσετε σε βοήθεια.
 2. Αν σας σταματήσει η ΤροχαίαΒεβαιωθείτε ότι έχετε ανάψει το φλας και τα αλάρμ σας και σταματήστε στο σημείο που σας υποδεικνύεται.

Πότε να μην σταματήσετε στη ΛΕΑ;

 • Εκτός από τις τρεις παραπάνω περιπτώσεις, μη σταματάτε ποτέ στη ΛΕΑ π.χ. για να μελετήσετε κάποιο οδικό χάρτη, να δείτε τη θέα, να μιλήσετε στο τηλέφωνο κλπ.
 • Μην περπατάτε ποτέ πάνω στη ΛΕΑ.
 • Επίσης, μην σταματάτε για να βοηθήσετε κάποιο άλλο όχημα που είναι ήδη σταματημένο στη ΛΕΑ. Αφήστε τους επαγγελματίες να επέμβουν.

Ποιοι επιτρέπεται να οδηγούν στη ΛΕΑ

Σύμφωνα με το άρθρο 29 του ΚΟΚ, “η Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.) προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για την κίνηση οχημάτων άμεσης ανάγκης και οχημάτων συντήρησης των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών ή των εταιρειών που, κατά παραχώρηση από το Δημόσιο, λειτουργούν, συντηρούν και εκμεταλλεύτονται αυτοκινητόδρομο ή οδό ταχείας κυκλοφορίας, για την αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων, περιστατικών ή άλλων αναγκών”. Οποιαδήποτε άλλη χρήση της ΛΕΑ, εξαιρουμένων των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν παραπάνω, απαγορεύεται.
Δυστυχώς, στην Αττική Οδό έχουν σημειωθεί παραβάσεις της κυκλοφορίας στη ΛΕΑ, με αποτέλεσμα τη σοβαρή παρακώλυση της κίνησης των οχημάτων έκτακτης ανάγκης.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ

Χρησιμοποιώντας χωρίς λόγο τη ΛΕΑ για στάση ή οδηγώντας παράνομα σε αυτή, εμποδίζετε τη διέλευση των οχημάτων επείγουσας ανάγκης που συχνά σπεύδουν για τη σωτηρία κάποιων συνανθρώπων σας! Θα μπορούσε στη θέση τους να είστε εσείς ή κάποιο από τα αγαπημένα σας πρόσωπα…
Πηγή: antonopoulos-driving.gr
Post by liats

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

20 − 16 =